Kan ik de Tour wel fietsen?

Als we een top 3 opstellen van de meeste gestelde vragen, staat „Kan ik de Tour wel fietsen?“ met stip bovenaan. De vraag is eenvoudig, het antwoord misschien nog wel meer. Ja, iedereen kan de Tour fietsen. Wij durven nog stelliger te zeggen: ‘SAMEN gaan WIJ de Tour fietsen’. Geloof je ons niet? Lees dan snel verder!

Foto_TDCIs het echt zo simpel? Als zelfs de professionals niet allemaal de finish halen, hoe moet ik dat dan doen? Gelukkig hoeven wij ook niet zo snel als de professionals te fietsen en kunnen en zullen we af en toe een korte drinken/eet/sanitaire pauze inlassen. Het gaat er niet om om zo snel mogelijk elke dag de finish over te rijden. Het gaat om dromen verwezenlijken, van ons en die van andere. Wat wij moeten doen is fit genoeg geraken om drie weken lang, dagelijks tussen de zeven en de negen uur op de fiets te zitten en daarbij een tempo aan te houden, waarmee wij Parijs kunnen en zullen halen. En gaat dit dan langzaam, nee, dit gaat nog steeds in een gedegen tempo, echter hoeven wij niet te sprinten, niet als eerste bovenop een berg te zijn of een gele trui te verdedigen. Dat is voor je lichaam een heel groot verschil. Verder werken wij samen, samen met je team fiets je elke dag de etappe, niemand wordt achtergelaten en veiligheid staat voorop. De wegen zullen voor ons namelijk niet afgesloten zijn.

Er zijn natuurlijk wel een aantal uitgangswaarden… je moet medisch en fysiek in orde zijn, er moet voldoende getraind worden, het materiaal moet in orde zijn, er moet goed gegeten worden en ook niet onbelangrijk, rusten op de juiste momenten. En daar kunnen wij en gaan wij jullie mee helpen. De training zal starten met een medische keuring en inspanningstest. Hieruit volgend komt er een gedegen trainingsplan, voor elke deelnemer op maat gemaakt. Regelmatig contact met de trainer voor een evaluatie, bijsturen en het nieuwe schema voor de daaropvolgende vier weken. Er zal goed gelet worden op overtraining, blessurepreventie en ook op voeding. De een begint zijn weg naar Parijs misschien met iets te veel kilo’s en wil in de wintermaanden hier rustig aan gaan werken. De ander heeft misschien het probleem dat hij of zij niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en juist te veel gewicht kwijt raakt. Ook is het belangrijk om de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen.

_MG_0037_smallIn de maanden naar de Tour toe zullen er een aantal workshops georganiseerd worden. Er zal een workshop komen door een gediplomeerde voedingsdeskundige, we organiseren een workshop over krachttraining en: hoe dit juist uit te voeren en we zullen ook regelmatig met de deelnemers samen op de fiets kruipen. Ten eerste is alleen trainen niet altijd zo gezellig, daarnaast is het ook belangrijk om je teamgenoten op de fiets goed te leren kennen. Zo weet je precies hoe de ander fietst en voorkom je hiermee ongelukken. De een wiebelt namelijk nu net wat meer op zijn of haar fiets, dan de ander.

En mijn fiets dan… zo’n carbonframe kan ik echt niet betalen. Dat is gelukkig ook helemaal niet nodig. Je fiets moet zeker in goede conditie zijn en dat betekent zo’n maand voor de Tour bijvoorbeeld nieuwe banden, casette, ketting en remblokjes. Ook tijdens de trainingen is het belangrijk dat het materiaal in goede conditie is, zo voorkom je ongelukken. En of je nu een aluminiumframe of carbonframe hebt, dat maakt niet uit. Het is wel aan te raden dat je een fiets hebt waarbij het schakelsystem al in de remhendels is verwerkt en niet nog op het frame zit. En natuurlijk scheelt het als je fiets geen 13 kilo weegt, maar een racefiets zo rond de 750-1000 euro (nieuw-waarde) weegt allang niet meer zoveel. En ook qua afmontage: zorg dat de boel goed onderhouden is en soepel schakelt, maar zo’n elektrisch schakelsysteem heb je echt niet nodig.

Natuurlijk is een carbonframe met topafmontage ook welkom, hiermee willen wij alleen aangeven dat je echt geen fiets van 3000 euro nodig hebt om Tour de Kans te volbrengen. Veel belangrijker is dat je een fiets op je juiste maat en met de juiste instellingen hebt.

Heb je nog andere vragen betreffende dit onderwerp? Laat een berichtje achter en wij komen er zo snel mogelijk op terug. Ook ben je voor meer informatie van harte welkom tijdens de Tour de Kans kennismakingsdag. Bekijk voor meer informatie: https://www.tourdekans.org/agenda-tourdekans/

JoinTheFacebookEvent

 

 

De volgende keer in de blog van Angelique: Hoe zit het dan met niveauverschillen binnen een team?

Laat een reactie achter

  • Deel met je vrienden