Etappe 17 | Een dag met twee gezichten!

Vandaag was het tijd voor de 17e etappe. Het werd een dag met twee gezichten. We stonden al vroeg op omdat we een lange transfer hadden naar de start. De afspraak was 06:15 aan de ontbijttafel en 07:00 uur vertrekken vanaf de camping. Etappe 17 ging van Digne naar Pra Loup met een afstand van 161 km.

Na anderhalf uur rijden konden we om 08:45 op onze fiets stappen. We waren allen uitgerust van de rustdag en waren erg blij dat ook Klaas weer van start ging. Hij heeft tijdens de rustdag zijn voet laten  intapen bij de EHBO in Gap, met als doel het vandaag weer te gaan proberen. Dat ging goed, en hij heeft de etappe met ons mee kunnen rijden.

De etappe begon heel mooi, de lucht was blauw en onze eerste echte Alpenavontuur in deze tour was begonnen. We kwamen langs prachtige plekken zoals het stuwmeer Lac de Castillion en plaatsjes als Castellane en Annot. In Annot hadden we onze lunch. Ook de wegen die af en toe met een poort dwars door de bergen gingen waren prachtig.

Tijdens de lunch zagen we al wat wolken en begonnen enkele renners zich af te vragen of er vandaag misschien onweer op komst was. Natuurlijk gingen we gewoon door, zolang het weer nog goed was. We hadden nog een mooie Col, genaamd Col de la Coll in Saint Michel.

Tijdens het beklimmen van Col de la Coll werden de weersomstandigheden steeds dreigender. De luchten werden donkerder, het begon licht te druppen en onverwachts sloeg de bliksem in. De groep was toen even opgedeeld, omdat de lange klimmen door ieder op een eigen tempo gedaan worden. Gelukkig stonden de vrijwilligers snel standby om in eerste instantie in de bus te kunnen schuilen. Na het schuilen klaarde het iets op en was de wil van de renners groot om door te gaan. We fietsten samen tot aan het volgende dorp met de bus direct achter ons. De luchten werden toch steeds dreigender en het bleef rommelen door onweer. We wilden actuele lokale weersinformatie. Onze best Frans sprekende vrijwilliger Roel heeft bij een woonhuis aangebeld voor dit bericht.

Het zou nog zeker tot de avond onweren en blijven regenen. Onze afspraak is, niet fietsen met onweer. Hierdoor moesten besluiten om met de bus over Col de Allos te gaan en te proberen of we in betere weersomstandigheden de slotklim konden doen. Toen we bij Coll de Allos kwamen werden we tegen gehouden door de Gendarmerie. De Col was vandaag niet meer toegankelijk.
WP_20150721_16_15_06_Pro

Door deze onvoorziene omstandigheden hebben we de etappe helaas met 50 kilometer moeten inkorten. Voor iedereen was het een grote telleurstelling, maar helaas kon het niet anders. Gelukkig kunnen we positief als wij zijn, toch terug kijken op 110 bijzondere kilometers.

Morgen gaat het wederom een mooie dag worden tijdens etappe 18. Deze gaat van Gap naar Saint Jean de Maurrien. Deze 185 kilometer lange rit word naar verwachting voor ons de zwaarste in de Alpen. De rit kent zeven Cols waaronder de Glandon.

4 Reacties

 • Geertje kuijt:

  Als de weergoden niet willen dat jullie die col de alles over rijden, moet je het ook niet doen! Wijs besluit (al is het wel balen). Maar jullie mogen nog een paar kilometers trappen! Tot in Parijs 🙂

  Geplaatst op: 22 juli 2015
 • De Kreijkes:

  Veiligheid voor alles, al snap ik de teleurstelling wel. Maar het is en blijft gevaarlijk, onweer. Goed gedaan dus en morgen gezond weer op en kilo eters vreten! TOPPERS

  Geplaatst op: 21 juli 2015
 • Sikke en ineke wijnja:

  Een heel verstandig besluit, hoewel we uiteraard ook de teleurstelling begrijpen. Hopelijk wordt het morgen een heerlijke klimdag.

  Geplaatst op: 21 juli 2015
 • Hermien:

  Heel verstandig om tijdig te schuilen
  Zet hem op jullie kunnen het

  Geplaatst op: 21 juli 2015

Laat een reactie achter

 • Deel met je vrienden