Etappe 12 | Lannemezan – Plateau de Beille

Vandaag stond de Koninginnenrit in de Pyreneeën op het programma. Dit wil zeggen, de zwaarste rit met de meeste hoogtemeters. De etappe ging van Lannemezan naar Plateau de Beille en was uiteindelijk 185 kilometer lang. We begonnen de dag weer vroeg om 06:45 vertrok onze bus met onze topbuschauffeur Hans naar de startlocatie.

Voor een aantal renners was het zeker een spannende dag. Voor sommigen was er wat vrees omdat dit zo’n zware etappe ging worden. Met name door de warme weersvoorspelling en de uitdagende Colls. Toen we van start gingen was de route nog niet uitgepijld, zoals dit vaker in de eerste 1,5 uur het geval is. We fietsen dan via onze Garmin fietsnavigatie. Maar vandaag kwamen we de Flecheurs (pijlenzetters) al vrij snel tegen. Inmiddels beginnen ze ons te herkennen en word er onderling vaak gegroet door te zwaaien en toeteren. Vandaag zijn we even met deze mannen op de foto gegaan. Hieronder het resultaat.
SAM_2513

We hadden verwacht dat het eerste deel van de etappe een rustige aanloop zou zijn van ongeveer veertig kilometer. Maar vlak betekend hier in Frankrijk vaak net wat anders en dus was het eigenlijk meteen raak. In de eerste 40 kilometer zaten al 300 hoogtemeters.
SAM_2517

Daarna hadden we onze eerste stop en begonnen we aan de eerste echte Coll. Dit was de Portet d’ Aspet. Hier stond halverwege (na 9 kilometer) een monument ter nagedachtenis aan Fabio Cassartelli. Deze olympisch kampioen is tijdens de tour van 1995 verongelukt in de afdaling van deze coll. Een deel van de renners kon zich de beelden van dit ongeluk nog scherp voor de geest halen.
SAM_2514

Na deze beklimming volgde Coll de la Core, een beklimming van eerste categorie en het begon steeds warmer te worden. Het kwik steeg vandaag tot zeker 35 graden en gevoelsmatig tot zeker 40. Het was goed heet. Op Coll de la Core hadden we onze lunch, deze was ook vandaag weer top geregeld. De volgwagen bestond uit het moeder en dochter duo, Esther en Tineke.

Na de afdaling kwam al vrij snel de volgende klim, Port ‘d Lers. Echter was deze helaas afgesloten, waardoor we een andere Coll hebben moeten nemen en dit was Coll de Port. Het terras bovenop op deze Coll was zeer goed uitgezocht door de renners die als eerst boven waren. Dit waren Jelle en Dolf, die hier de bergtrui pakten.
SAM_2531

Vanaf hier gingen we op weg naar het klapstuk van de dag, de grote slotklim Plateau de Beille. Gelukkig lag deze Coll in de schaduw, want het was de zwaarste klim van vandaag. Onze laatste energie konden we putten uit de vele toeschouwers die hier met campers, tenten, muziek en barbecue langs de weg stonden. Alwin wist tijdens zijn klim zelfs een braadworst bij het publiek te scoren. Of dit is toegestaan in de regelementen van Tour de Kans is nog ter discussie. Maar kans is zeer groot dat hij morgen toch zal starten.

De laatste renner kwam om 20:30 aan op de top en momenteel (23:00) zijn wij nog onderweg naar onze volgende overnachtingsplek. Het was dus een hele lange dag. Dankzij de vrijwilligers hadden we wel een heerlijke pastamaaltijd als diner in de bus. Dat scheelde tijd.

We zijn ontzettend blij dat iedereen vandaag goed gefinisht is. Morgen fietsen we etappe 13. Een overgangsetappe van 200+ km, die op papier een stuk vlakker is dan vandaag. Maar wel ‘Frans’ vlak dan natuurlijk.

6 Reacties

 • imme:

  Super!!!

  Geplaatst op: 18 juli 2015
 • Francis Muntinga:

  Bravo mannen, groot respect voor jullie tour. We volgen jullie nu tijdens de start en genieten van jullie blog,
  Groeten uit Normandië, volgend jaar langs Utah Beach misschien! Francis en Tonnis

  Geplaatst op: 16 juli 2015
 • Sikke en ineke wijnja:

  We fietsen nu zelf in de ‘bergen’ van Luxemburg. We hebben een mateloze bewondering voor jullie prestatie elke dag maar weer. Tot ziens in de Alpen.

  Geplaatst op: 16 juli 2015
 • Johan H.Toebes:

  Zo te lezen is het echt zwaar! Hou vol mannen en begeleiders succes met jullie belangrijke taak!

  Geplaatst op: 16 juli 2015
 • Bart. Haarsma:

  Klasse mannen

  Geplaatst op: 16 juli 2015
 • Paula Vennix:

  Ik heb er echt over ingezeten dat het gelet op de temperatuur wel eens te zwaar zo kunnen zijn. Ook al omdat Bart de dag ervoor al door de hitte was bevangen. Er knap dat jullie het gehaald hebben!

  Geplaatst op: 16 juli 2015

Laat een reactie achter

 • Deel met je vrienden