Een gemiddelde dag van de vrijwilligers: Hoe ziet die eruit?

SAM_2428

Een gemiddelde dag van de vrijwilligers: Hoe ziet die eruit? Van de renners is de dag wel bekend, ze stappen op de fiets in de vroege ochtend en stappen er weer vanaf als de etappe voltooid is, vaak laat. Hoe moeilijk kan het zijn ☺. Wat doen de vrijwilligers allemaal? In een vorige blog is aangegeven dat we verschillende teams hebben, dit is echter op papier, in de praktijk loopt het door elkaar, we helpen elkaar waar mogelijk, vele handen maken immers licht werk. Laten we beginnen met de wekker, die loopt voor 2 vrijwilligers (dit wisselt) erg vroeg af, soms al om half zes om het ontbijt klaar te maken. Koffie-thee, tafel dekken, thermoskannen voor de renners onderweg alvast met heet water vullen (voor bouillon-koffie-thee), brood halen indien mogelijk (bakkers zijn niet altijd zo vroeg open, en dan is het stokbrood van de vorige dag…). Wat eten onze mannen dan behalve stokbrood met Franse kaasjes? Warme melk met Brinta, Fromage Blanc (kwark) met muesli, wellicht nog andere geheime voeding waar wij niet van weten, geen idee wat er allemaal in die bidons gaat. Overigens is dit een van de mooiste momenten van de dag: een heerlijke rust op de camping terwijl het langzaam licht wordt en het kamp ontwaakt!

Na het ontbijt vertrekken de renners, soms direct vanaf het kamp, maar vaak brengt Hans ze met de bus en fietsaanhanger naar de startplaats. De volgauto met 2 vrijwilligers vertrekt dan ook. Dan begint de hele riedel van opruimen, afwassen, tenten afbreken, keuken en eettafels/stoelen opruimen. Als Hans weer terug is, laden we alles in en zijn we klaar voor vertrek naar de volgende camping. Dit geheel kost ons gemiddeld zo’n 2 uur. Afhankelijk van de lengte van onze verplaatsing zijn we dan tussen twaalf en zeven uur (dit zijn de uitersten, meestal is het rond drie uur), op de nieuwe plaats van bestemming. Onze route verschilt vrijwel altijd van de renners, die zien we dus zelden. Onderweg doen we vaak alvast boodschappen voor het avondeten en wat er nog meer nodig is. Dan de hele handel weer terug opbouwen, in een brandend zonnetje, ja ook bij ons vallen de nodig zweetdruppels! De partytenten geven gelukkig de nodige schaduw. En we worden er steeds bedrevener in, het gaat steeds sneller. Was het in het begin nog even uitzoeken hoe de (allemaal) verschillende tenten opgezet moesten worden, inmiddels mogen we ons ervaren tentopzetters noemen.

Voor een volgende Tour de Kans zoeken we nog een sponsor voor allemaal van die handige wegwerptentjes, we hebben er nu een, hij staat in een mum van tijd! Als het kamp uiteindelijk staat hebben we even rust… Als Hans wordt gebeld dat de renners bijna bij de finish zijn, stapt hij weer in de bus om ze op te halen, daarvoor hebben we de hersteldrank al gemaakt die hij meeneemt voor de mannen. De overige vrijwilligers doen een wasje (wielerkleding wordt elke dag gewassen die met dit prachtige weer zo droog is), en beginnen met het voorbereiden van de avondmaaltijd. Als de renners en de volgauto op het kamp zijn aangekomen, gaan de mannen douchen, en de volgauto wordt weer gereed gemaakt voor de volgende dag. De taak van de volgauto is in een vorige blog beschreven.

Na de avondmaaltijd hebben we een vrijwilligers briefing waarin besproken wordt wie welke taak de volgende dag gaat doen, en is er ruimte voor verbeterpuntjes. Dan wacht er een flinke afwas die de renners inmiddels al 2x voor ons hebben gedaan, een keer op een rustdag (hebben wij dat ook een beetje), en een keer om ons te ontlasten toen we een beetje op onze laatste benen liepen, terwijl zij dus een hele etappe hadden gefietst, chapeau mannen, helemaal super! Oh ja en ondertussen maken we ook nog de lunch klaar. Dit verschilt van ‘restje’ rijst, quinoa of pasta met een sausje en noten, zelf gebakken pannenkoeken door Frits (of de voorverpakte) of wraps gevuld met zalm/kip/ham. Na de afwas drinken we nog een bakkie koffie of iets anders, en is het vaak al tijd om naar bed te gaan. Het zijn korte nachten in de Tour! En de volgende dag begint het circus weer opnieuw. Er zijn uitzonderingen! Op een aantal campings verblijven we meerdere nachten (transfers naar start en van finish plaats voor de renners is dan soms lang), wij hebben dan bijna een rustdag, het kamp hoeft immers niet verplaatst te worden! En zo reizen wij het Franse land door om onze kanjers te ondersteunen, het is zwaar maar super om te doen!

1 Reactie

  • Sikke en ineke wijnja:

    Zonder jullie was het niet mogelijk. Klasse!

    Geplaatst op: 27 juli 2015

Laat een reactie achter

  • Deel met je vrienden